Manuel Vargas höll en kurs om moraliskt ansvar, fri vilja och politik

Nyhet: 2016-05-30

Gothenburg Responsibility Project hade bjudit in professor Manuel Vargas, från University of San Francisco, för att leda och hålla en veckolång seminariekurs för studenter på avancerad nivå och doktorander i Sverige 23-27:e maj. Kursen fick uppmärksamhet nationellt och var även uppskattad av ett flertal av GRPs forskare, vilka också deltog i seminarierna.

Seminarierna beaktade aktuell forskning som undersöker moraliskt ansvar och fri vilja, samt relationen mellan dessa båda frågor i social- och politisk filosofi. Kursen inleddes med en överblick av samtida debatter om fri vilja. Den fokuserade sedan på aktuella tolkningar av moraliskt ansvar (se exempelvis Doris, Vargas, m.fl.) vilka sätter fokus på tolkningar av agentskap som ibland karaktäriseras som "porösa", "ekologiska" eller "socialt inbyggda". Den sista delen av kursen ägnades sedan åt frågor och problem kring retributiv bestraffning, adaptiva preferenser, ideologiskt byggande av valmöjligheter, och "knuffar" eller modifieringar av valmöjligheter vilka har för avsikt att skapa socialt fördelaktiga resultat utan att för den skull inkräkta på valfriheten.

AV:

Sidansvarig: Andreas Ott|Sidan uppdaterades: 2016-09-23