Paul Russell intervjuad av 3:AM Magazine

Nyhet: 2016-06-17

Professor Paul Russell, ledare för Gothenburg Responsibility Project, är en pessimist gällande frågan om vi har en fri vilja. Det är en av många frågor han ger svar på i en intervju i litterära 3:AM Magazine.

Online-tidskriften 3:AM Magazine redigeras från Paris av Andrew Gallix, föreläsare vid Sorbonne, och innehåller bland annat intervjuer med ledande författare och filosofer.

I den utförliga artikeln, som går att läsa i sin helhet på engelska här, diskuterar Russell sin syn på ett flertal av GRP:s kärnfrågor, såsom frihet och ansvar, Peter Strawsons distinktion mellan optimism och pessimism samt varför han är en pessimist gällande frågan om vi har en fri vilja.

I intervjun beskrivs Russells intresse för filosofins historia där den skotske 1700-talsfilosofen David Hume intar en central del: Hume och klassisk kontra naturalistisk kompatibilism, Hume som en expert gällande dygd, Hume och Aristoteles, Hume och Epikurism, Humes relation till de britiska empiristerna, Hume och Reid samt Humes irreligiösa och fritänkande kärna.

Paul RussellFoto: Per-Erik Milam

AV: